Arta cusutului, a ţesutului şi a cojocăritului, a olăritului sau a fierăritului constituie ocupaţii foarte vechi ale locuitorilor de pe Valea Bârgăului, ocupaţii care au adus nu numai frumuseţe ci şi bunăstare materială. O parte dintre ele se păstrează și reprezintă mândria localității.
Atelier de olărit și pictură pe ceramică
Castelul Olarului, Gavril Leonte Gavrilaș, ascuns după niște dealuri este desprins din povești. Construcția lui a durat șapte ani, fiind realizat cu migală multă de doi frați. Castelul adăpostește un atelier de ceramică și un tânăr iubitor de povești medievale, desprins parcă din alte timpuri…Atelier tâmplărie și artizanat
Tânăr și pasionat de lemn, Vasile Hangan a descoperit de mic pasiunea pentru tâmplărie și a învățat sigur cum să lucreze cu lemnul. La loc de cinste stau vechile unelte și masa de tâmplărie veche de zeci de ani.
Atelier de sculptură și pictură
Artistul satului, Dan Ioniță, picteză de când de știe. Pasionat și de sculptură, meșterul a învățat să mânuiască dalta la fel de bine ca pensula iar din mâna sa ies adevărate comori.Atelier de fierărie și potcovit
Nu e zi în care să nu oprească cineva să îi ceară ajutorul fierarului din sat. În atelierul de fierărie, Vasile Cioncan, repară cu grijă potcoavele cailor care s-au rupt de la drumul prea lung și munca prea multă.
Cazan de țuică și moara satului
Familia Vlad păstează și astăzi două lucruri inedite din comună – o moară veche, de peste 200 de ani moștenită din strămoși și două cazane de țuică unde Ioan Vlad prepară zi de zi băutura cea mai de preț din sat – Țuica de Bârgău.
Sticle artizanale
Țuica de Bârgău nu putea fi mai bine pusă în valoare decât de un localnic. Florin Rânziş, pasionat de artizanat decorează cu multă migală și răbdare sticle pentru delicioasa băutură.Atelier apicol
Mierea bună, de la munte, își găseste locul cuvenit în atelierul apicol al familiei Vald. Cele 200 de familii de albine produc an de an miere, faguri, polen și multe alte produse apicole, 100% naturale.