Comuna Prundu Bârgăului este spațiul unor tradiţii culturale şi folclorice care, prin bogăţia şi frumuseţea lor, au stârnit de-a lungul timpului interesul unor personalităţi marcante din domeniul cultural.
La Prundu Bârgăului există o bogată viaţă culturală, ansamblul “Plaiurile Bârgăului” al Căminului Cultural din Prundufiind cel care valorifică creaţia populară locală. Ansamblul a luat ființă în urmă cu mai bine de 40 de ani fiind un simbol al Văii Bârgăului prin autenticitatea costumelor, a obiceiurilor și jocurilor populare strămoșești. Localnicii sunt buni cântăreţi la trişcă aici activând o formaţie de trişcaşi.
Comuna are și un dans popular unic – Ciofâncu un dans tematic care amintește de munca la pădure, una dintre principalele meserii din trecut ale localnicilor.
Fundaţia Culturală “Valea Bârgăului” își desfășoară activitatea tot la Prundu Bârgăului, cea mai importantă activitate fiind organizarea Simpozionului Cultural al Văii Bârgăului, manifestare tradiţională începută în anul 1971, eveniment la care se aduc și se prezintă științifice importante din diferite domenii de cercetare.
Dintre tradiţiile specifice de pe Valea Bârgăului, nunta este cea mai încărcată de fast. Druşte, chemători, stegari călare, legatului drumului, strânsul în colac și datul găinii creează din nuntă un adevărat spectacol. În timp, obiceiurile de nuntă s-au transformat într-un eveniment unic – Alaiul Nunţilor de pe Bârgău, manifestare care se desfăşoară iarna și pune în valoarea frumusețea nunților tradiționale.
Festivalul Internațional de Folclor Regele Brazilor a început în anul 1967 ca și concurs județean de muzică populară și s-a desfășurat în toamna fiecărui an timp de aproape un deceniu într-un amfiteatru natural din „Pasul Tihuța”, la umbra Molidului Candelabru denumit de localnici „Regele Brazilor”. După ce bradul a fost rupt de vânt, concursul nu a mai avut loc și acesta a fost reluat în urmă cu 18 ani și transformat în singurul festival internațional care se desfășoară mediul rural.