Capacitate crescută de furnizare a energiei regenerabile în Prundu Bârgăului

Zeci de invitați prezenți la evenimentul de închidere al proiectului finanțat din granturi SEE

10 mai 2023 | Comunicate de presă, Grant SEE

Ne apropiem de finalul proiectului “Capacitate sporită de furnizare a energiei regenerabile în Prundu Bârgăului” un proiect care permite comunei noastre să facă un pas important în reducerea cheltuielilor cu energia electrică la instituțiile publice. 

Proiectul a presupus realizarea unor instalații noi pentru producerea energiei electrice prin utilizarea de panouri fotovoltaice la nouă instituții publice din comuna Prundu Bârgăului. 

La finele săptămânii trecute, alături de 80 de invitați – parlamentari, autorități județene și locale, primari, șefi de instituții, presă, reprezentanți ai mediului de afaceri și alți numeroși invitați, proiectul finanțat din fonduri norvegiene a fost prezentat în cadrul unui eveniment desfășurat la Prundu Bârgăului. 

Cei prezenți au fost invitați să vadă, în teren, o bună parte dintre instituțiile care au beneficiat de investiția oferită prin Granturile SEE și norvegiene, apoi a avut loc o prezentare a tuturor obiectivelor și a filmului realizat în cadrul proiectului. 

Prezentarea a fost făcută de primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crișan, care a amintit beneficiile implementării acestui proiect și a ținut să mulțumească partenerilor de la Innovation Norway pentru suportul acordat în accesarea și implementarea acestui proiect și, de asemenea, statelor care oferă Granturile SEE și norvegiene.

****

Prin acest proiect au fost montate nouă instalații fotovoltaice compuse din: panouri fotovoltaice, structura de fixare panouri pe acoperiş, invertor, modul de comunicare, sistem de monitorizare a producției de energie și tabloul electric CC/CA complet echipat, aferent sistemului fotovoltaic.

Astfel, au fost realizate instalații noi pentru producerea energiei electrice prin utilizarea de panouri fotovoltaice la Liceul Radu Petrescu din Prundu Bârgăului (inclusiv clădirea gimnaziului), Grădinița din Susenii Bârgăului, Grădinița Prundu Bârgăului, Dispensarul Prundu Bârgăului, Centru multifuncțional, Școala I-IV (clădire veche), Clădire BACA (sediul poliției), Spitalul din Susenii Bârgăului și Primăria Prundu Bârgăului. 

Pe clădirea Liceului Radu Petrescu și pe cea a școlii gimnaziale a fost montat un sistem fotovoltaic ON-Grid cu o putere instalată de 40.50 kWp, aici fiind montate 108 panouri fotovoltaice. Beneficiarii acestei investiții sunt peste 1000 de elevi din clasele și aproape 80 de angajați ai instituției de învățământ.

Un alt sistem fotovoltaic cu o putere de 31.50 kWp (respectiv 84 de panouri) a fost instalat la grădinița Susenii Bârgăului unde există aproximativ 40 de beneficiari (preșcolari și cadre didactice și nedidactice). Începând din acest an școlar aici urmează să fie deschisă și o grupă de creșă.

Grădinița din Prundu Bârgăului beneficiază și ea de un astfel de sistem, aici fiind instalate 35 de panouri cu o putere de 13.125 kWp. În această grădiniță își desfășoară activitatea 175 de preșcolari și 15 cadre didactice și nedidactice.

Dispensarul medical din Prundu Bârgăului beneficiază de un sistem fotovoltaic cu 123 de panouri, cu o putere de 46.125 kWp. Aici își desfășoară activitatea medici din zece specializări, care oferă asistență medicală întregii populații de pe Valea Bârgăului. Totodată, dispensarul are un cabinet stomatologic, un laborator de analize și un punct farmaceutic.

Centrul Multifuncțional din Prundu Bârgăului este o altă clădire folosită în beneficiul întregi comunități de pe Valea Bârgăului. Ea a fost realizată pentru a găzdui activitatea Grupului de Acțiune Locală, a Federației pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Bârgău-Călimani dar și ca punct de informare a cetățenilor în relațiile cu diferite instituții, fiind dotată cu săli de ședințe. În curând, aici urmează să fie deschis un serviciu de Evidență a Populației care va deservi întreaga zonă. Aici este montat un sistem format din 27 de panouri fotovoltaice, cu o putere de 10.125 kWp.

Clădirea veche a școlii cu clasele I-IV beneficiază și ea de un sistem modern de furnizare a energiei electrice din surse regenerabile. Pentru că obiectivul este monument istoric, cele 49 de panouri au fost montate pe clădirea învecinată, puterea instalată fiind de 18.375 kWp. Clădirea urmează să intre într-un amplu proces de reabilitare și să fie introdusă în circuitul turistic.

Alte 90 de panouri fotovoltaice (cu o putere de 33,75 kWp) au fost instalate pe acoperișul clădirii BACA unde se află sediul poliției și SVSU Prundu Bârgăului.

Spitalul din Susenii Bârgăului dotat cu 60 paturi și deservit de un număr de 19 angajați a beneficiat, grație acestei investiții, de 42 de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 15,75 kWp.

Pe clădirea Primăriei Prundu Bârgăului au fost montate prin acest proiect 19 panouri fotovoltaice cu o putere de 7.125 kWp. Aici își desfășoară activitatea 35 persoane, beneficiari ai serviciilor oferite fiind toți locuitorii comunei Prundu Bârgăului. 

Pe lângă beneficiarii din comuna Prundu Bârgăului, de aceste investiții se vor bucura și cei din comunele învecinate, adică peste 20.000 de persoane.

Finantat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul “Programului de Energie din România”
Sari la conținut