Primăria Prundu Bîrgăului a marcat într-un mod inedit cei 100 de ani de la Marea Unire. 

Primul eveniment, “Centenarul Marii Uniri pe Valea Bîrgăului” organizat de Primăria comunei Prundu Bîrgăului, Ministerul Apărării Naționale, Divizia 4 Infanterie Gemina, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii în colaborare cu primăriile Tiha Bîrgăului, Bistrița Bîrgăului și Josenii Bîrgăului, a avut loc pe 28 mai, în centrul comunei Prundu Bîrgăului, lângă Monumentul Eroilor.

Evenimentul a debutat cu o paradă militară, urmată de un show aviatic, demostraţii de luptă, expoziţie de tehnică militară și continuă cu un concert de fanfară şi spectacol de muzică populară.

La parada militară au participat cu personal şi tehnică, unităţile Diviziei 4 Infanterie Gemina, ale Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, ale Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud și ale Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud.

De asemnea, zona a fost survolată de MIG-urile şi de elicopterele militare ale Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, care au oferit publicului un eveniment de excepţie, cu coborâri în rapel ale militarilor.

În incinta stadionului FC Heniu, din centrul comunei Prundu Bîrgăului, a fost amenajată o expoziţie cu tehnică militară şi tot aici a avut loc și un concert de fanfară susţinut de Muzica Militară a Garnizoanei Cluj – Napoca şi de Muzica Militară a Garnizoanei Bistriţa.

Programul a inclus şi demonstraţii de luptă ale poliţiştilor din cadrul Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud.