Proiectul de stemă a fost discutat de o comisie formată din specialişti în istorie, heraldică, sociologie, economie, folclor dar şi din alte domenii și a fost supus vizionării şi dezbaterii publice.

Proiectul a fost apoi avizat de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române iar, recent, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care a fost aprobată stema comunei.

Iată care este descrierea și semnificația elementelor aflate pe stema comunei Prundu Bârgăului:

Stema se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, împărțit în furcă de o filieră neagră.
În partea superioară, în câmp albastru, se află masivul muntos cu trei vârfuri de argint. Masivul muntos reprezintă cele trei piscuri care străjuiesc comuna – Heniu Mic, Heniu Mare și Muncelul.
În partea dreaptă, în câmp roșu, se află șase fascii undate orizontale, toate de aur. Fasciile undate reprezintă simbolic industria locală – fabrica de radiatoare din Prundu Bârgăului.

În partea stânga, în câmp verde, se află două valțuri suprapuse, prin care trece o foaie orizontală, totul de aur. Valțurile prin care trece foaia de hârtie reprezintă fabrica de hârtie de la Prundu Bârgăului care datează din anul 1768.
Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat, ceea ce semnifică faptul că localitatea are rangul de comună